NR és NAD+ információk

A táplálkozás hatása a test sejtjeire

2021.05.19 12:14
A táplálkozás hatása a test sejtjeire

Hogyan hat a helytelen táplálkozás a test sejtjeire?

Az otthonmaradás életmódjának a jelenlegi Covid19 pandémia miatti egyik feszültsége az, hogy sokak számára rosszul van megválasztva az étrend. Akár nehezen szerez egészséges ételeket az ember, akár egészségtelen ételeket keres a stressz ellensúlyozására, a rossz étkezés mindenképpen károsíthatja a testi sejteket.

 

Milyen hatásai vannak a helytelen étrendnek a test sejtjeire, és hogyan lehet a legjobban ellensúlyozni az egészségtelen ételek okozta károkat?

 

A rossz ételválasztás alultápláltsághoz vezethet.

Minden ember érzi és tudja, hogy amikor jó az étkezése akkor általában jól érzi magát.

Amikor azonban megbirkózik a további stresszel ebben a példátlan pandémia időszakában, az minden eddiginél csábítóbbá teheti az olyan élelmiszerek kiválasztását, amelyek rövidtávon kielégítőek, de hosszú távon károsak a test egészségére.

Amikor a test étrendje kiegyensúlyozott és teljes, akkor természetes ételekkel tartjuk fenn, sejtjeinket felvirágoztatjuk. Ilyenkor az anyagcserénk megfelelően működik, és olyan energiaforrást adunk magunknak, amely idővel egyenletesen biztosítja az energiát.

Amikor azonban helytelenül táplálkozunk – abból immunszuppresszió és csökkent NAD+ szint következik.

A Nutrition Journal folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az alultápláltság immunszuppressziót okozhat (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4074336/ ).

Az alultápláltság akkor következik be, ha nem eszünk annyi ételt, amely biztosítja a mindennapi normális működéshez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb táplálékokat.

Amikor tehát a test immunfunkciói elnyomódnak (immunszuppresszió), a sejtek érzékenyebbé válnak a fertőzésekre és kevésbé védettek a különféle betegségek ellen.

Az alultápláltságot általában az okozza, hogy ha rendszeresen nem fogyaszt az ember kellő mennyiségű táplálékot, vagy ha túl sok táplálkozási érték nélküli (minőségtelen) ételt fogyaszt.

 

Meg kell érteni a túl sok táplálékbevitel, a mértéktelen evés következményeit

Örömteli, hogy nem minden ember esik áldozatul az ilyen típusú táplálkozási hiánynak ezekben a jelenlegi (pandémia) nehéz időkben. Néhány túlfogyasztott ételt általában egészségesnek tekint az egyén, hogy ellensúlyozza az őt ért stresszt és az ellenőrzés hiányát, amellyel szembesülnie kellene.

A mértéktelen táplálkozás akkor fordul elő, amikor a tápanyagbevitelben túlkínálat lép fel.

Logikusnak tűnhet bár a gyümölcsök, zöldségek, vitaminok és étrendkiegészítők halmozása, de valójában a sejtek akkor szenvednek, ha a bevitt tápanyagok mennyisége meghaladja a normális növekedéshez, fejlődéshez és anyagcseréhez szükséges mértéket.

Amennyiben az ember túlkompenzálja a jelenlegi egészségügyi problémákat azzal, hogy túlzásba esik a tápanyagfelvétel területén, át kell gondolnia a hozzáállása megváltoztatását.

Meg kell érteni minden embernek, hogy a mértéktelen táplálkozás alacsony fokú, krónikus gyulladást okozhat a testben, amely veszélyezteti a védelmi immunitást, és növeli a szív- és érrendszeri és anyagcsere betegségek kockázatát.

A Frontiers in Immunology című folyóiratban megjelent tanulmányban egy tudóscsoport megállapította, hogy az alultápláltság csökkentette a sejtek leptinszintjét, míg a túlzott táplálkozás ellentétes hatást váltott ki, azaz növelte azt (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5968375/ ).

A leptin egy olyan hormon, amelyet a test zsírsejtjei kiválasztanak a testtömeg szabályozásának elősegítése érdekében. Ez a leptin szabályozza az étvágyat és idővel szabályozza az energiafelhasználást. Amikor a leptin szintje túl magasra emelkedik, a test azon képessége, hogy az étvágyat ellenőrizze a jelenlegi zsírraktárak alapján, összekeveredik, amely végül odavezet, hogy olyan ételt fogyaszt az ember, amelyre valójában nincs szüksége a testnek ahhoz, hogy hatékonyan működjön. Ha a leptin szintje túl alacsonyra csökken, a test az étvágy túlzott stimulálásával reagál, hogy ez által több zsírt építsen fel, például úgy, hogy csökken a nyugalmi állapotban a kalóriák elégetésének sebessége a testben.

A rossz étrend mindenképpen befolyásolja a test NAD+ szintjét, tehát a rossz, nem megfelelő étrend nagyon negatív hatással van a test sejtjeire, akár túl sokat, akár túl keveset eszik az ember.

Amikor az egészséges és tápláló táplálkozási szokások elmaradnak, akkor a NAD+ szintje a testben csökken. A NAD + vagy a nikotinamid-adenin-dinukleotid létfontosságú koenzim, amely elősegíti a sejtek helyreállítását, energiáját és anyagcseréjét.

Ha rosszul étkezik tehát az ember, akkor a NAD+ szint és az állandó (de a kor előrehaladtával csökkenő mértékű) NAD+ termelés által támogatott sejtes folyamatok szenvednek. Szerencsére azonban a NAD+ mennyiségét fokozó étrendkiegészítők elláthatják a sejteket a megfelelő sejtes működéshez szükséges NAD+-al.

Amikor az ember ellenőrzésén kívül eső környezeti tényezők megnehezítik az egészséges ételek rendszeres fogyasztását, a NAD+ stimuláló táplálékkiegészítők változást hozhatnak azáltal, hogy a testtel szimbiotikusan dolgoznak a sejt egészségének megőrzésében.

 

Mindenkinek a saját kezében van a táplálkozásának irányítása

Minden embernek a saját kezében van tehát az irányítása a táplálékfogyasztására, és nem kell széles körű táplálkozási ismeretek vagy nagy költségvetés ahhoz, hogy figyelmes legyen az ember az étrend kiválasztásában.

Javasoljuk tehát, hogy az egészséges táplálkozás fenntartása érdekében az egyén végezzen kutatásokat, tájékozódjon, vásároljon átgondoltan és hallgasson a test jeleire, mert a biológiai szervezet sejtjeinek közérzete ettől is függ.

 

Forrás:

https://truniagen.com/blog/how-poor-diet-affects-your-cells/

Az eredeti forrásszöveg tartalmi és szerkezeti változtatásának jogát a szerző fenntartja a jövőre nézve, mely az eredeti forrásszöveg fordítását nem befolyásolja.

Fordítás és kiegészítés (dőlt betűs zárójeles részek):

Mebar Kft.

Kapcsolódó Nikotinamid-Ribozid-Klorid (Niagen®) tartalmú termékek: