Hogyan néz ki a B3-vitamin hiány?

A B3-vitamin elengedhetetlen az energia előállításához és a sejtek helyreállításához.
Ez a vitamin az egészséges öregedés kritikus tápanyaga is, így segítségével a későbbi éveiben is élvezheti az ember az összes szeretett tevékenységét (https://mebar.hu/healthy-aging ). Mivel a B3-vitamin hiány ritka, nem biztos, hogy tudja az ember, hogy mennyire fontos ez a tápanyag az egészség szempontjából, és mi történik, ha nincs elég.
Mi a B3-vitamin?
A B3-vitamin (https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-HealthProfessional/ ) számos a természetben is előforduló molekulára utal:
- niacin (más néven nikotinsav, vagy NA);
- niacinamid (más néven nikotinamid, vagy NAM);
- nikotinamid-ribozid (más néven NR).
Az egyes molekulák kémiai szerkezetük szerint különböznek, és a testben kissé eltérő a működési módjuk (https://mebar.hu/B3-vitamin ).
Miért fontos a B3-vitamin az optimális egészség érdekében?
A B3-vitamin létfontosságú a sejtek anyagcseréje, védelme és helyreállítása szempontjából. Ennek a tápanyagnak a szerepe az elfogyasztott étel energiává alakításában van.
A B3-vitamin csapat nagy része ellenőrzi az antioxidáns aktivitást a test sejtjeiben, megvédve a sejteket a szabad gyökök károsodásától (https://mebar.hu/stressz-szabadgyokok ).
A B3-vitamin átalakul az úgynevezett nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD+) molekulává (https://mebar.hu/nadosszefoglalo ).
A The Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics című cikkben leírtak szerint a NAD+ számos kritikus kémiai reakcióhoz járul hozzá az ember szervezetében (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18165311/ ). Ezek a reakciók a sejtszignálástól a génexpresszióig terjednek (https://mebar.hu/osszefoglalo ), de még szerepet játszik a koleszterin és a zsírsavak termelésében is a szervezetben.
A NAD+ szintje általában csökken az életkor előrehaladtával (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22848760/ ), így a megfelelő szint fenntartása a helyes táplálkozással, testmozgással és étrendkiegészítők segítségével elősegítheti a fiatalkori NAD+ mennyiséget az egészséges öregedéshez.
Míg a B3-vitamin minden formája átalakítható NAD+ molekulává, a Nature Communications-ben megjelent tanulmány szerint a nikotinamid-ribozid a leghatékonyabb (például az egerek, stb.) a NAD+ szintjének a növekedésében (https://www.nature.com/articles/ncomms12948 ). (Itt meg kell említeni, hogy a 100%-os NAD+ szinthez a szervezetben minimum 250mg/nap nikotinamid-ribozid szükséges. Ezt a szintet azonban más NAD+ mennyiségét növelő étrendkiegészítővel a tudomány mai állása szerint nem igazán lehet elérni, vagy csak különféle mellékhatások árán, így az NR hatékonysága tudományosan is igazolt - https://mebar.hu/nad-taplalekkiegeszito .)
A B3-vitamin és az egészséges öregedés
A B3-vitamin formái közül különösen a nikotinamid-ribozid (https://mebar.hu/nikotinamid-ribozid ) ismert az egészséges öregedési előnyeiről (https://mebar.hu/healthy-aging ).
Bár nincs mód az öregedési folyamat megállítására, az egészséges öregedés szabadságot és funkcionalitást kínál minden embernek, hogy korlátozás nélkül teljes életet élhessen korától függetlenül.
A nikotinamid-ribozid-nak a NAD+ -ra és a mitokondriális egészségre (https://mebar.hu/mitokondrialis-egeszseg ) gyakorolt hatása révén támogatja az egészséges öregedés koncepcióját (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25308486/ ).
A test mitokondriumai a sejtekben található apró szerkezetek, amelyek előállítják a test számára szükséges összes energiát, ugyanakkor megvédenek a szabad gyököktől is (https://mebar.hu/mitokondrium ).
Az életkor előrehaladtával azonban csökken a NAD molekulája az embernek, ami a mitokondriális funkció károsodásával is összefügg (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4779179/ ).
Ennek eredménye az energiatermelés romlása és az oxidatív károsodás növekedése – és ezekkel együtt az öregedés minden jellemzője.
Az emberi testben a NAD+ termelésének támogatása nikotinamid-riboziddal lassíthatja ezt az öregedési folyamatot (https://mebar.hu/nikotinamid-ribozid-klorid-elonyei ).
Miért?
A NAD+ támogatja az egészséges mitokondriális és energiatermelést, csökkentve az életkorral összefüggő változásokat a funkcióikban (https://mebar.hu/osszefoglalo ).
Kaphat elegendő B3-vitamint az ember az étrendjéből?
A B3-vitamint nélkülözhetetlen vízben oldódó vitaminnak tekinti a tudomány.
Ez azt jelenti, hogy be kell szereznie a B3-vitamint minden embernek minden nap az ételeiből vagy az étrendkiegészítőiből, mert a test nem tudja előállítani.
Az étrendben lévő specifikus molekulák niacinná is átalakíthatók, ha alacsony a bevitel - például ilyen a triptofán. A triptofán egy aminosav (a fehérjék építőköve), amely fehérjében gazdag ételekben található meg.
A The Annual Review of Nutrition áttekintése leírja, hogy a B3-vitaminná történő átalakítás mellett a triptofán felhasználható NAD előállítására is (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18429699/ ).
Mivel azonban ez az átalakítás sok lépést és időt igényel, a triptofán nem a leghatékonyabb módszer a B3-vitamin vagy a NAD megszerzésére, de hozzájárulhat a szervezet teljes B3-vitamin mennyiségéhez.
Ennek eredményeként a The Annual Review of Nutrition arra a következtetésre jutott, hogy a B3-vitamin az étrenddel könnyen megszerezhető a B3-vitaminban gazdag és a triptofán tartalmú ételek fogyasztásával az alapvető szükségletek kielégítése érdekében (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18429699/ ).
A felnőttek B3-vitaminjának RDA (https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-HealthProfessional/#h2 ) értéke:
- Férfiakak 16 mg,
- Nőknek 14 mg
A hiány valójában csak azok számára jelent kockázatot, akiknek korlátozott hozzáférése lehet a kiegyensúlyozott étrendhez, vagy olyan egészségügyi állapotuk van, amely befolyásolja a felszívódást.
(Meg kell jegyezni, hogy sajnos a nikotinamid-ribozid napi tudományosan megállapított minimum mennyiségét /250mg - ami a fiatalkori NAD+ mennyiséghez szükséges/ az étrendből pótolni nem lehet, ezért szükséges ez esetben az étrendkiegészítés - https://mebar.hu/sejtregeneralovitamin ).
Milyen ételek tartalmaznak B3-vitamint?
A B3-vitamin számos ételben megtalálható.
A hozzáadott tápanyagokkal gazdagított szemek, mint a gabonafélék és a kenyér, általában sok ember számára jelentős mennyiséget biztosítanak.
A következő ételekben is természetes a B3-vitamin jelenléte (https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?component=1167 ):
- sertéshús, marhahús és más húsfélék;
- tenger gyümölcsei, mint a tonhal és a lazac;
- teljes kiőrlésű gabonák;
- diófélék;
- tejtermékek;
- hüvelyesek.
Melyek a B3-vitaminhiány tünetei?
A B3-vitamin hiányának tünetei a kezdeti stádiumban enyhe, és előrehaladásával sokkal súlyosabbak lehetnek.
Korai B3-vitaminhiány
(https://academic.oup.com/advances/article/7/3/556/4616695 )
A B3-vitamin hiányának korai jelei a következők:
- Szorongás és depresszió,
- Fejfájás,
- Fáradtság,
- A gyomor-bélrendszeri zavarok, például székrekedés vagy hasmenés,
- Fekély, seb,
- Duzzadt nyelv,
- Álmatlanság,
- Bőrkiütések vagy a bőr elszíneződése.
Súlyos B3-vitamin hiány
A jelentős B3-vitamin-hiány súlyos és veszélyes egészségi állapothoz vezet, amelyet pellagrának hívnak. A pellagra szó (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B012227055X009032 ) olasz eredetű, a „pella” bőr, és az „agra” durva szavakból származik, a bőrre gyakorolt hatása miatt.
Amint azt a The International Journal of Dermatology leírja, a pellagrát a „négy D” néven ismert eredmények jellemzik (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14693013/ ):
- Dermatitis: Megvastagodott, pikkelyes bőr és kiütések, különösen napsütés esetén.
- Diarrhea (hasmenés): Általában legtöbbször az az első tünet jelenik meg.
- Demencia: A B3-vitamin idegrendszerben játszott szerepéhez kapcsolódik.
- Death (halál): Ha néhány évig nem kezelik, a súlyos hiány halálhoz vezethet.
Az elsődleges pellagra a B3-vitamin hiányára utal, mert nem jut elegendő az étrendbe (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3588195/ ).
A másodlagos pellagra akkor fordul elő, amikor egy valamilyen egészségi állapot megzavarja a B3-vitamin megfelelő felszívódását a szervezetben (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3588195/ ).
A pellagra története
Pellagrát először az 1700-as években dokumentálták Spanyolországban.
Ennek ellenére csak 1937-ben fedezték fel, hogy ez egy niacinhiány okozta betegség.
Mielőtt kiderítették volna a tényleges kiváltó okot, az orvosok és az egészségügyi tisztviselők aggódtak amiatt, hogy a pellagra fertőző, különösen azért, mert nagyon magas volt a halálozási aránya.
Az 1900-as és 1950-es évek között becslések szerint több mint 85 000 ember halt meg pellagra miatt az Egyesült Államokban (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B012227055X009032 ).
Szerencsére egy Dr. Joseph Goldberger nevű amerikai orvos (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128045718000020 ) elkezdte észrevenni, hogy a tehetősebb, jobb étrendhez jobban hozzáférő személyek kevésbé szenvednek pellagrától. Ezzel szemben a tápanyag-szegény étrendet fogyasztók nagyobb veszélynek vannak kitéve.
A Journal of the Royal Society of Medicine egyik cikke leírja, hogy Goldberg megjegyezte, hogy a tápanyaghiányos étrendben szenvedő, különösen fehérjehiányos emberek megbetegszenek (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2586852/ ).
Ezzel szemben a különféle fehérjében gazdag élelmiszerekhez hozzáférő emberek soha nem betegedtek meg, így nyilvánvalóan nem volt fertőző.
A dolgok jobbá váltak a pellagra körül az 1940-es években, amikor egy kormányzati kampány elkezdte erősíteni a gabonákat, így a B3-vitamin hiány sokkal ritkábbá vált.
Azok a személyek azonban, akiknek korlátozott hozzáférése volt/van az élelmiszerekhez vagy bizonyos specifikus betegségállapotaik vannak, még mindig veszélyeztetettek lehetnek ma is a hiány terén.
Milyen csoportokat fenyeget a B3-vitaminhiány?
A legegyszerűbb válasz az, hogy azoknál az embereknél van a legnagyobb hiány, akiknek alacsony a B3-vitamint tartalmazó ételek fogyasztása.
Vannak azonban bizonyos fokozott kockázatú emberek vagy egészségi állapotok (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24679717/ ):
- A súlyos alkoholizmusban szenvedők általában alultápláltságtól szenvednek, mivel az alkohol a táplálékban lévő tápanyagokat helyettesíti. Amint azonban azt az Alcohol and Alcoholism folyóirat illusztrálja, a krónikus alkoholfogyasztás szintén befolyásolhatja a szervezet B3-vitamin felszívódási képességét (https://academic.oup.com/alcalc/article/49/3/238/210446 ).
- A rossz étrendű különféle gondozási intézményekben élő idősebb felnőtteknek hiányozhatnak az alapvető tápanyagok, vagy nehézségekbe ütköznek a rágás vagy a nyelés, ami növeli a hiány kockázatát, amint az a Journal of the American Geriatrics Society folyóiratban olvasható (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/469145/ ).
- A szegénység vagy a hajléktalanság befolyásolhatja az élelmiszerhez való hozzáférést, és ezért hiányhoz vezethet.
- Azok a betegségállapotok, amelyek megzavarják a test azon képességét, hogy a triptofánt niacinná alakítsák, csökkentik a szervezetben a B3-vitamin mennyiségét (https://rarediseases.org/rare-diseases/hartnup-disease/ ).
- A gyulladásos bélbetegség vagy a tápanyagok felszívódását eredményező GI-rendellenességek növelik a vitaminhiány kockázatát.
- Az olyan betegségek, mint az étvágytalanság vagy a HIV, alultápláltsághoz és a tápanyagok, köztük a B3-vitamin hiányához társulnak.
Azok a népességek, akik a kukoricától, mint az étrendjük központi részétől függenek, szintén veszélyeztetettek a B3-vitaminhiány miatt (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557728/ ). Ennek oka, hogy a kukoricában található niacin olyan módon van megkötve, hogy a szervezetben az nehezen szívódik fel. A kukoricában szintén kevés a triptofán forrása, ellentétben a többi gabonával.
Mennyire gyakori a B3-vitamin hiánya?
Mint említettük, az Egyesült Államokban ritka a B3-vitamin súlyos hiánya az élelmiszerek dúsításának és a jobb étrendnek köszönhetően.
A Nutrients folyóiratban közzétett NHANES-adatok azt találták, hogy az amerikai felnőttek 1% -ánál az ajánlottnál alacsonyabb volt a niacin bevitele (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28792457/ ).
A multivitaminok szintén jelentősen hozzájárulnak a B3-vitamin teljes beviteléhez.
A B3-vitaminhiány kezelései
Szerencsére a B3-vitamin hiánya könnyen orvosolható, ha az ok a diétához kapcsolódik.
Súlyosabb esetekben gyakran nagyobb adag táplálékkiegészítésére van szükség.
Amennyiben az alultápláltság okozza a hiányt, kritikus fontosságú az egyéb tápanyaghiány kizárása is, mivel valószínűleg más vitaminok vagy ásványi anyagok is hiányozhatnak hasonló okokból.
A B3-vitamin az az egyik tápanyag, amely nélkül nem lehet élni
A vitaminok elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez, és ez alól a B3-vitamin sem kivétel.
Ez az esszenciális vitamin szükséges az anyagcseréhez, a sejtek védelméhez és egyebekhez.
A B3-vitamin hiánya súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, például pellagra vagy akár az idő előtti halálhoz is.
Amennyiben valaki aggódik a táplálkozásbeli hiányosságai miatt, mindig konzultáljon orvosával a kezelési lehetőségekről.
Az ún. mögöttes egészségi állapot esetén, a hiány nem túl gyakori, mert a kiegyensúlyozott étrend vagy a táplálékkiegészítés általában mindent megad, amire szüksége van a szervezetnek.
Forrás:
https://www.truniagen.com/blog/vitamin-b3-deficiency-what-does-it-look-like/
Az eredeti forrásszöveg tartalmi és szerkezeti változtatásának jogát a szerző fenntartja a jövőre nézve, mely az eredeti forrásszöveg fordítását nem befolyásolja.
Fordítás és kiegészítés (dőlt betűs zárójeles részek):
Mebar Kft.
Kapcsolódó Nikotinamid-Ribozid-Klorid (Niagen®) tartalmú termékek: